dimecres, 30 de desembre del 2009
EXPOSICIÓ TERRITORI
Vam voler fer aquest tema ja que pensavem que era un tema interessant.
L'Elisabet és de la Seu d'Urgell i això va influenciar una mica a l'hora d'escollir el tema.
Una setmana abans de fer aquest treball vaig anar a aquella zona i realment vaig poder gaudir d'una festa tradicional : la festa d'hivern.
Vaig poder constatar que les festes eren molt diferents a les de la ciutat de Barcelona, ja que el nombre de gent que hi participava era més reduït i tothom es coneixia.
Allà a l'hora de fer festes tenen en compte altres valors com el menjar o els balls tradicionals.
A continuació he penjat el power point que vam fer servir a l'hora de fer l'exposició.
Penso que a l'exposició vam estar una mica nervioses, però vam respectar el temps i crec que l'explicació va ser clara i precisa.
CMAP TOOLS.Programari lliure
El programa es diu CMAP TOOLS i si voleu baixar-ho només heu de clicar aquí .
Aquest programa bàsicament té la funció de fer mapes conceptuals. És una bona eina d'estudi, ja que fent mapes l'aprenentatge es més significatiu i no tant de memòria.
CMAP TOOLS és un programa lliure. He fet servir aquest programa per a explicar que vol dir programa lliure. A sota en teniu una representació gràfica amb una breu explicació d'aquest.
Hi ha molts programaris lliures. Alguns d'ells són:
-El Mozilla Firefox
-Open Office
-Google docs
-Google Earth
-Google Notebook
-Jclic
-Audacity
-Gimp
-....
Cibernàrium
La xerrada ens la va fer el Manuel Pérez Tornero i el Santiago Tejedor. Han parlat de diversos programes. Ha resultat força preocupant el fet de que existeixin molts programes i d’aquest no en coneguem els alumnes ni una quarta part.
Ens van fer una mena d’enquesta sobre cada un dels programes que ens van explicar i potser de 94 que hi havia , només en coneixia 23.
Van comentar que tot i aquest resultat, la majoria dels joves passem molt de temps davant de l’ordinador. La veritat és que hauríem de passar aquest temps aprenent i informant-nos de les possibles aplicacions que hi ha avui en dia en comptes d’estar al facebook tant de temps o connectats al msn.
La conferència pel meu gust va estar molt llarga. Van explicar molts programes en poc temps i tot el que ens arribava era més informació teòrica la qual després s’oblidaria i res pràctic. Jo al no saber gaire de informàtica anava molt perduda al llarg de la conferència.
Tot i la meva crítica , penso que les noves tecnologies són molt necessàries per al bon funcionament de l’educació i serveixen per ampliar coneixements i aprenentatge. A més a més es una eina que fa que l’aprenentatge en molts casos sigui més amè. El que cal ara és que els professors es posin al dia per educar amb aquestes noves tecnologies, ja que si no hi entens sobre el tema, és molt difícil portar una gestió bona sobre aquestes.
A la conferència ens van posar un vídeo. És el següent:
Vídeo del YOUTUBE
A continuació faig un enllaç de la pàgina web del cibernàrium per a més informació : clica aquí
Cibernàrium des de fora
Recursos digitals
Pràctica compartida
Projectes en Xarxa
Webs de centres
Revistes escolars
ButlleTIC
XTECRàdio
Bitàcola de mestra TIC
Contes del món
Bloc de l'Edu3.cat
Bloc de música
De les TIC a les TAC
Jo amb la Núria Villaronga vaig tractar l'apartat de Contes del món. A continuació teniu la presentació;
Com fer una bona presentació
Per fer una bona presentació és molt recomanable l’ús de power point, ja que pot ser un suport molt visual i clar.
Ha de ser una presentació senzilla. El fons ha de ser l’adequat per a que el text es pugui llegir.
No cal que al power point es vegi reflectit tot el text que volem exposar. Només les idees principals i alguna que altre aclariment.
La ortografia es un punt clau a l’hora de puntuar un power point. No poder fer faltes d’ortografia en una presentació. S’haurà de revisar sempre.
No es necessari que el power point estigui ple d’imatges. Les imatges han d’estar compensades amb el text. No hem d’abusar d’aquestes.
Hem de procurar que la presentació no sigui avorrida i pesada.
A la classe vam fer una activitat que consistia en exposar el tema de LLEVAR-SE D'HORA.
La Clara i jo (com tothom) vam fer servir el suport del power point. El resultat va ser aquest :
Recursos. EyeOS
A classe de TIC vam organitzar-nos en grups de 4 persones i cada grup vam explicar una d’aquestes tantes eines que ofereix internet.
A continuació penjo un link on podeu trobar tots els power points dels alumnes sobre cada recurs amb la corresponent informació.
Els powerpoints els podeu trobar aquí.
Els diferents programes o webs són els següents :
-Google Earth
-Softcatalà Traductor Google
-Edu3.cat
-iGoogle
-EyeOs
-Visible Body
-DotSub
-Cercador Google
-SitePal
-Laboratori COMSOC
-Google Llibres
-Zoho
-Doodle
-YouTube
-Encarta
El meu grup compost per Isaac Serrano, Albert Paredes, David Catchot i per mi mateixa vam explicar el EyeOS.
El powerpoint que vam realitzar és el següent:
EyeOS em va semblar un programa molt útil ja que pots disposar d'un escriptori únic i personalitzat des de qualsevol ordinador. A més a més ofereix moltes aplicacions útils , des de jocs, fins a processador de textos, powerpoints i moltes més.
Vaig trobar una notícia del diàri el País que parlava sobre aquest escriptori virtual.
XTEC. Jclic
Es pretén potenciar el treball en xarxa per a formar-se (crear coneixements). Sobretot el que ofereix aquesta pàgina és l’ús de les TIC.
La pàgina ofereix molts programes innovadors per a treballar a l’aula. Serveix per intercanviar experiències i coneixements.
dilluns, 21 de desembre del 2009
Audacity i movie maker
A classe de TIC, vam fer una pràctica que consistia en fer un vídeo mitjançant una fotografia, una cançó de fons i la recitació d'un poema per nosaltres mateixos.
Per fer-ho vam usar el audacity, que és un programa per editar y gravar sons, i en aquest cas el vam fer servir per a gravar el poema i la cançó de fons.
El movie maker, és un programa que serveix per editar pel·lícules, crear-les, afegir música o lletra als vídeos, etc. El vam fer servir per a escriure el que recitàvem.
Per tenir més informació del programa audacity i poder-lo descarregar podeu clicar aquí.
Per altre banda, per descarregar-vos el windows movie maker feu clic aquí
Pràctica amb el GIMP
Aquest programa serveix per crear gràfics i logotips; canviar la mida a les fotografies, retallar-les, canviar-les el color, etc.
A classe de TIC vam aplicar aquest programa a partir d’una petita activitat. L’exercici consistia en buscar al Google imatges d’una mida determinada a partir de l’apartat de cerca personalitzada.
La finalitat ha estat poder convertir quatre imatges per separat en una de sola. El resultat ha estat el següent:
A l’hora d’editar una imatge es poden tenir diversos aspectes en compte: la grandària o mida, el pes de la imatge, la resolució i la profunditat del color.
diumenge, 13 de desembre del 2009
El procés de composició escrita
L'Imma a classe de COED ens va repartir una fotocopia amb el mateix esquema que he realitzat jo amb el paint.
*esquema fet amb el paint
COM PARLAR BÉ EN PÚBLIC
A continuació faré una breu síntesis del llibre:
Ser mestre demana parlar en moltes ocasions en públic, per això és molt important aprendre a fer-ho bé.
A més a més , dins de l’assignatura de COED, realitzarem diverses activitats que manifestaran les nostres habilitats a l’hora de parlar en públic. (Recitacions, debats, exposicions...)
El llibre consta de 9 capítols :
Conferència Guillermo Orozco
Vídeo conferència
Guillermo Orozco Gómez és mestre i investigador del Departament d'Estudis de comunicació social a la Universitat de Gualadajara (Mèxic).
En el vídeo , Orozco parla sobre la necessitat que hi ha avui en dia de ser competents en el llenguatge audiovisual.
Una persona no interpretarà el mateix que una altre. Tothom pot veure imatges, però no de la mateixa manera. Cadascú de nosaltres ens ocupem de donar significat allò que veiem, ja que hi ha coses a tenir en compte a més a més de la imatge que veiem a simple vista. Parlo de trucs i jocs que s'empra : la velocitat, el ritme de la música, el to de la música, els colors, els paisatges, l'enfocament, la llum, etc.
Avui en dia encara som analfabets quan ens referim a noves tecnologies audiovisuals i digitals. És veritat però, que les noves generacions tenim més facilitat per aprendre sols a manejar aquestes noves tecnologies. Però.. i que en fem dels professors que porten 30 anys treballant? Hauran d'adquirir aquests coneixements audiovisuals per a dur a terme una classe?
Els mitjans audiovisuals no pretenen educar. La finalitat es crear audiència. Per tant, s'ha d'actuar amb responsabilitat davant d'aquests. En aquest moment és quan els pares tenen un paper molt important. Han de vigilar que el seu fill no miri programes perjudicials per a la seva educació. I tant els mestres com els pares han de saber aprofitar aquests mitjans audiovisuals de manera que resulti beneficiós per l'infant i aporti beneficis pedagògics.
Aquí teniu més informació sobre la conferència.
Anunci OH BROTHER!
El vídeo que he penjat és un anunci creat amb la finalitat de vendre un cotxe. Es de caire divertit i entretingut.
L'argument del vídeo és el següent: Una família compra un monstre de color verd per tenir-lo de mascota. El monstre, a mesura que els familiars, sobretot la nena petita de la família, van mostrant més afecte cap a ell, aquest va creixent, fins al punt de convertir-se en un monstre immens.
El monstre únicament s'alimentava d'amor i afecte.
Un dia els familiars han de marxar i proven de endur-se al monstre, però resulta que no hi cap al cotxe.
La solució que troba la família és comprar un cotxe nou , ja que s'estimen molt al monstre.
Finalment compren un cotxe molt més gran (el que anuncia l'espot). Un cotxe mida XL.
El títol de l'anunci OH BROTHER, representa l'estima que tenia la nena cap a ell. El tractava com un germà (brother en anglès).
L'anunci juga amb els colors , la llum, el moviment i el ritme de la música . Val a dir doncs, que al principi de l'anunci, els colors són foscos i tristos, i es reflecteix molt bé també en el color del cotxe petit , ja que és de color negre. A mesura que l'anunci va finalitzant, els colors es van desperten i acaben per derivar colors vius i alegres, molt ben representats amb el color del cotxe nou XL el qual és de color vermell.
La música al principi és més lenta i només s'escolta melodia , però no lletra de cap cançó com al final de l'anunci. Els moviments van molt lligats a la música. Al principi són lents i al final es van accelerant.
Anunci GALERÍAS
VÍDEO ANUNCI GALERÍAS
El següent vídeo pretén vendre'ns el producte com és d'esperar, venint d'un anunci.
L’Espot el que vol aconseguir és que la gent capti l'atenció dels productes per a comprar-los. Els productes són els següents: jerseis, pantalons , texans, abrics, gavardines, motxilles, estotjos, entre molts altres productes.
Juga amb el moviment, la velocitat, la música, els colors i els paisatges per a captar l'atenció des de casa.
El que duu la càmera mana sobre la realitat que es vol transmetre.
Descripció de l'anunci: L'anunci comença amb l'enfocament d'una classe plena de nens, amb silenci, esperant que soni l'alarma del rellotge que indica que és l'hora d'abandonar la classe en aquell dia. Un cop sona, tots van sortint de la classe ( el ritme de la música en aquest precís moment és lent, i el moviment també ho és), a mesura que transcorre l'anunci, els infants comencen a esvarar-se i el moviment de les imatges és més ràpid, la música va pugen el to i el ritme va accelerant.
Els efectes de la llum els notem visualitzen la primera imatge i la última. La primera imatge de la classe és fosca , en canvi, l'última que se'ns presenta és la del pati, on es presència un paisatge clar i lluminós, que representa el paradís .
Descriure , escriure
Per dominar el codi escrit gran part dels coneixements ja els sap perquè domina el codi oral de la mateixa llengua. Els coneixements que no coneix, són només els específics del codi escrit.
Aquesta comparació es pot fer des de dos punts de vista:
Comparar les situacions del comunicació oral i escrites a fi d’identificar les característiques de cada grup.
Ex: la comunicació oral es immediata en el temps pel contrari l’escrita és diferida.
Aquestes comparacions es fan de la següent manera :
Relació oral- escrit
La relació oral- escrit ha estat concebuda de formes molt diferents al llarg de la història.
Actualment, l’oral és l’objecte únic dels seus estudis, mentre que l’escrit és un simple mitjà per transcriure la parla.
Estatus de l’escrit (Vigner)
Segons Vigner, l’escrit es l’objecte d’aprenentatge per exelència.
Refusa qualsevol model oral i diu que aprenem el codi escrit per transcriure el codi oral.
Estatus de l’escrit (Scinto)
Segons Scinto, a partir del codi oral, som capaços d’arribar a dominar l’expressió escrita
Per a ell doncs, el model primordial i de dependència és l’oral i l’escrit és una transcripció gràfica d’aquest .
*Ambdós però, defensen que existeix una autonomia del text escrit respecte al text oral.
Llegir, escriure, parlar i escolar
Un usuari de la llengua ha de dominar per poder-se comunicar eficaçment en totes les situacions possibles les quatre habilitats.
Aquestes es poden dividir per :
-emissor->escriure, parlar
-receptor->llegir , escriure
Llegir
Té quatre implicacions:
-Llegir és un procés actiu perquè el lector va construint el significat del text, significat que potser NO és una rèplica (igual) del significat que va voler donar-li l'autor, sinó què és una construcció pròpia que dependria del text. El que jo llegeixo no serà el mateix , ni ho interpretarem igual que l’escriptor o una altra persona.
-Llegir és aconseguir un objectiu. Llegim per alguna finalitat. L’objectiu sempre guia la lectura i poden ser molt variats ( plaer, adquirir coneixaments..)
-Llegir és implicar-se en un procés de predicció * i inferència continu.
*Habilitat per comprendre alguna part del text gràcies al context ( al significat de la resta).
Qui llegeix formula una hipòtesis sobre el significat del text que llegirà i també de les seves parts, mentre va llegint. A mesura que va llegint el lector va verificant o refutant el que va llegint.
Escriure
És el procés a través del qual es produeix un text significatiu.
Parlar
És expressar els nostres pensaments mitjançant el llenguatge articulat de forma coherent, clara, amb correcció i adequació a la situació comunicativa.
Escoltar
Comprendre un missatge a partir d'engegar tot un procés cognitiu de construcció del significat i d'interpretació d'un missatge pronunciat demana:
+ Un paper actiu i participatiu
+Un respecte per l’emissor i les seves idees
+Ser objectiu per intentar entendre que ens vol dir l’altre persona
+Un bon oient sap descobrir les idees principals del missatge i sap reaccionar davant d’aquest i parlar quan acaba l’orador.
Qui ets tu?
L'activitat consistia en descriure a una persona del grup mitjançant una fotografia simbòlica.
Va haver fotografies molt bones i creatives. Els nervis va ser un factor que va afectar gairebé la meitat de la classe. Però..primera prova superada de parlar en públic!
Jo vaig descriure a l'Albert Paredes . Vaig realitzar una fotografia de l'Albert assajant en un local. Vaig voler donar èmfasis a ell i a la guitarra i ho vaig fer a través d'un joc de colors. El fons el vaig modificar per a que quedés de color gris i així destaques la imatge central, és a dir , l'Albert i la seva guitarra.
Sensibilitat musical
No faré una descripció dels seus ulls, ni del color del seu cabell ni de la forma que presenta la seva cara.
Aquests són detalls que es capten a simple vista . Tan sols mirant la fotografia tothom seria capaç de descriure'l.
Però..i que en dieu dels petits detalls? Serieu capaços de descriure'ls? Serieu capaços de parlar-ne d'ells?
Segurament les persones que el coneixen sabran de que parlo.
No és fàcil descriure el caràcter , les afinitats, els sentiments...d'una persona. Així que la descripció hem costarà força.
Sensibilitat musical...L'Albert és un noi (m'atreviria a dir músic) amb unes qualitats musicals molt admirables. Concretament parlo d'ell i la guitarra. Però això no ho és tot.
Abans d'haver dut a terme una conversació amb ell, ja et mirava i et somreia. Jo sense saber ni el to de veu que tenia ni si emprava el català o el castellà per dirigir-se a la gent, ja se'm van despertar les ganes de conèixer-lo.
Un somriure encantador i una mirada afectiva va ser suficient per saber que es tractava realment d'una molt bona persona i amic.
Recordo que la primera conversa que vaig tenir amb ell va ser així:
-Hola! ei que toques la guitarra?
-Sí
-Ala! Doncs jo vull aprendre!
-Jo dono classes
-Sí?
(i jo sense pensar-m'ho dos cops, degut a les ganes boges que tenia per aprendre a tocar la guitarra, vaig acordar amb ell que em donaria classes de guitarra)
Des de llavors l'he anat coneixent una mica més, i he de dir que no m'he equivocat pensant que era bona persona, però això sí, m'he adonat d'altres factors , entre d'altres els factors musicals.
Vaig adonar-me'n de que és un noi molt despitat, però alhora disposa de voluntat i ganes per fer les coses.
Un altre aspecte a destacar i molt important, és que per les classes que rebo, podria dir que té aptituds per ser mestre, ja que hi posa moltes ganes alhora d'explicar les coses i confia en tu.
Finalment, en l'àmbit musical, ha demostrat que al llarg dels anys ha tingut molta força de voluntat per aprendre a tocar la guitarra tan bé com la toca ara. Quan l'escolto, capto enseguida que ho fa amb ganes i sent el que toca. Això demostra que és una persona sensible i atenta.
Val a dir que és una persona amb la que pots confiar, que té un rerefons molt gran i que et rius molt amb ell, sobretot amb les cares peculiars que posa sovint.
Propietats del text/discurs
Hem pres apunts, per així més endavant aprofundir-los amb unes fotocopies que ens donarà.
Els apunts són els següents:
Propietats/característiques del text/discurs :
-DESCRIPTIVES :
-coherència
-cohesió
-adequació
-PRESCRIPTIVES:
-correcció
-variació (estil o repertori)
Aquestes propietats són les qualitats que té un escrit o un discurs quan actua amb eficàcia en una situació comunicativa.
-PROPIETATS DESCRIPTIVES: Són les que analitzem i expliquen el funcionament d'algun aspecte lingüístic ( coherència, adequació, cohesió ).
La coherència
És la propietat textual que selecciona la informació rellevant de la que no ho és i estableix una relació lògica i no contradictòria entre les diferents parts d'un text, tenint en compte l'estructura d'aquell text .
La cohesió
Conjunt de relacions i vincles de significat que s'estableixen entre els diferents elements o parts del discurs i que permeten al lector o a l'oient interpretar-los amb eficàcia. S'estableix per mitjà de connectors:
-conjuncions
-sinònims
-proposicions
-locucions
-pronoms
-puntuació
-locucions adverbials
-preposicions
L'adequació
Grau d'adaptació d'un discurs o text a la seva situació comunicativa tenint en compte la varietat dialectal i el registre .
-PROPIETATS PRESCRIPTIVES: Determinen les normes d'us , les quals venen determinades per l'Institut d'estudis catalans (IEC)
La correcció
Es refereix a la norma explícita d'ús en una comunitat lingüística.
Ho estableix l'autoritat lingüística de cada territori (IEC, Real académia de la lengua española )
La variació
és la propietat textual que es refereix als trets estilístics (qualitat) i expressius d'un escrit d'acord amb determinats valors socials.
La competència comunicativa
Com diu la fotocòpia de competència comunicativa, aprendre una llengua no és només fer servir o adquirir el codi o el conjunt de formes lingüístiques. Cal saber usar aquest codi d’una manera o altre segons en l’entorn on ens trobem.
Al llarg dels anys , les persones adquirim i desenvolupem capacitats que ens permeten parlar o callar segons convingui i saber de què parlar, amb qui, on, per a què i com.
Per tant, hem de saber usar una llengua i situar-la en el context comunicatiu específic.
Continuant parlant de la informació que ens proporciona la fotocopia, val a dir que la competència comunicativa es manifesta tant en els sistemes primaris (els de vida quotidiana com una trucada telefònica o una carta) com en els secundaris (de major complexitat i elaboració, i per tant requereixen més capacitat cognitiva del parlant-oient, com per exemple conferències o teatre).
Què és competència comunicativa segons Gumperz i Dell Hymes?
La competència comunicativa és el terme més general per definir la capacitat comunicativa d’una persona (coneixement de la llengua com l’habilitat per a utilitzar-la). Aquesta competència s’adquireix mitjançant l’experiència social, les necessitats i la motivació.
Quins són els components de la competència comunicativa?
-Competència lingüística/ gramatical: fa referència al domini del codi lingüístic.
Un bon comunicador
Ho hem fet d’aquesta manera més dinàmica per a determinar diferents adjectius positius de cada un d’ells i arribar a determinar els adjectius que definirien un bon comunicador.
A continuació penjo unes imatges de la pissarra de l’aula on apareixen els comunicadors amb els corresponents adjectius :
Els adjectius que han sortit han estat els següents:
-Sinceritat
-Correcte
-Precís
-Observador
-Expressiu
-Atrevit
-Carismatic
-Graciós
-Bromista
-Vocalitzador
-Clar
-Sencill
-Entenedor
-Intel·ligent
-Gestual
-Bon orador
-To de veu alt i particular
-Entonació (pauses)
Hi ha molts altres adjectius que podria tenir un bon comunicador com per exemple esperit crític, gust per la paraula, experiència, etc.
Anàlisis context cançons
A la classe de COED varem analitzar diverses cançons en català i castellà.
A continuació esmentaré quines eren i si cliquen sobre del títol apareixerà un enllaç amb la lletra de la cançó.
Són les següents:
La cançó del gripau blau, m'ha transmès sobretot gresca. És una cançó que em recorda a la meva infantesa, ja que és de caire infantil. A més a més de notar un rotllo divertit a la cançó , he constat moments de burla i avarícia.
La cançó de Lila m’ha transmès bon rotllo. Descriu a una noia que és diferent a la resta.
Pedro Navaja, és una cançó que sens dubte pretén transmetre tensió, un aire espia , borratxeres, etc. L’autor fa una descripció física i psíquica de Pedro Navaja.
La cançó de Raimón Com un puny, parla d’un amor perdut, d’un amor llunyà. El sentiment que s’origina al llarg de la cançó, és el de melancolia.
La nit de Sant Joan és una cançó popular que descriu la nit de Sant Joan . Ho fa situant-se en un paisatge en concret: el bosc. Apareix el personatge fullet. En la cançó es reflexa bon temps, optimisme, imaginació per part de l’autor i màgia.
EL LLENGUATGE I LES LLENGUES
TUSON, J. (1984). Lingüística. Barcelona: Barcanova (p.45-50)
EL LENGUAJE Y LAS LENGUAS
Per el passat 5 d'Octubre, l'Imma ens va manar fer un resum d'unes fotocopies que portaven com a títol El lenguaje y las lenguasEl fet d'haver fet el resum em va anar bé per a sintetitzar a la meva manera la informació i així poder gaudir d'uns apunts eficaços per a mi alhora d'estudiar.He volgut agafar les idees principals desenvolupant-les basant-me en la informació de les fotocopies. El resum realitzar per a mi és el següent:
Quelcom més que un mitjà de comunicació
Tota senyal està destinada a la transmissió d'informació. Les senyals adquireixen sentit quan són utilitzades. El llenguatge humà està constituït per senyals i combinacions organitzades d’aquestes, i les emissions lingüístiques s’orienten cap a la comunicació, tot i que el llenguatge és molt més que un simple instrument de comunicació. És molt complex.
Elements per a una definició de llenguatge
Tot ésser humà es comunica per mitjà d’una llengua. El llenguatge és una facultat innata en la humanitat i un mitjà d’expressió i de comunicació.El llenguatge s’organitza en diferents nivells ( el discurs, la oració, el sintagma, el morfema i el fonema ).El llenguatge ens permet l’expressió verbal de infinites sensacions, situacions, idees, etc. Ens permet també l’ús de la parla desplaçada, és a dir, ens fa possible al·ludir a les coses i esdeveniments en la seva absència
El llenguatge i l’organització de l’entorn
Amb una llengua organitzem el nostre entorn, i sotmetem les nostres percepcions a diversos graus d'abstracció*.
La il·limitada varietat de percepcions es veu reduïda a un número limitat de tipus d'objectes i de fenòmens. Això permet l'enteniment entre els éssers humans que parlen una mateixa llengua.*Separació mental de les qualitats d’una cosa i de la seva realitat per considerar-les aïsladament.
El llenguatge i el pensament
El llenguatge fa que siguem capaços de pensar, tot i que, sense una mínima intel·ligència adequada no és possible portar-lo a terme. Alhora, sense llenguatge, no apareixen indicis d’intel·ligència. Ambdós factors fan possible una interpretació més plausible* del desenvolupament de l’home, tot i que aquesta interrelació només queda amb una simple hipòtesis. Per tant, el llenguatge és un element bàsic en la constitució del pensament i permet el discurs abstracte a diferents nivells.
*Mereix ser aprovat, recomanat, elogiat.
El llenguatge i la memòria
El llenguatge és el suport bàsic de la memòria, individualment i col·lectivament, però, no és l’únic pilar que sosté a aquesta.
Els coneixements són adquirits pel poble generació a generació. Coneixements inspirats en la pròpia llengua.
La llengua ocupa un paper singular en la formació de la identitat de la persona. Ens permet la nostra pròpia vida.
El llenguatge doncs, és indispensable com a suport de la memòria.
El llenguatge i l’autoexpressió
L’emissió d’un missatge és una manifestació del propi estat d’ànim. El llenguatge fa possible l’autoexpressió, l’existència del discurs intern. No desenvolupem els nostres pensaments al marge de la llengua. Pensem a través de seqüències de paraules que es van representant en la nostra ment.
El llenguatge ens permet com s’ha esmentat abans, l’autoexpressió, el diàleg amb nosaltres mateixos, la reflexió de la nostra pròpia experiència.
El mitjà més extens
El llenguatge humà és el mitjà de comunicació per excel·lència i el més extens. Tota expressió humana pot trobar la traducció en el llenguatge, tot i que dir el contrari seria fals, ja que no tota expressió lingüística podria traduir-se a un llenguatge visual.
La definició general de llenguatge
El llenguatge és un mitjà o instrument de comunicació i el més extens que coneixem fins ara. És el factor bàsic que ens constitueix com a éssers humans ja què fa possible el discurs abstracte i la parla desplaçada. Amb el llenguatge ordenem experiències tant de l’entorn com les que s'originen en nosaltres mateixos. El llenguatge permet constituir el pensament, es suport de la memòria, ens permet l’expressió lliure i interior i és la causa del diàleg que mantenim amb nosaltres mateixos.